Waarom geven we elkaar cadeautjes?

Er is niets leukers dan een cadeau te geven aan je geliefde partner, een lieve vriend(in) of fijne collega. Behalve een cadeau van deze persoon te krijgen, natuurlijk. Op de wereld is er een overvloed aan gevers en ontvangers die elkaar elke dag verrassen met cadeautjes. Vooral tijdens speciale gelegenheden en/of feestdagen is het geven van cadeaus natuurlijk populair. Maar het mooiste cadeau is misschien wel het ‘zomaar’-cadeau, dat zonder duidelijke reden wordt gegeven en daardoor extra verrassend is.
Maar wat maakt een cadeau nou zo uniek? Hoe verwezenlijk je nu het grootst mogelijke geluksgevoel bij degene die het cadeau krijgt? Kun je het geven van een cadeau als een geschenk op zichzelf maken? En: Waarom geven we elkaar eigenlijk cadeautjes?
5 redenen waarom we cadeaus geven:
1) Er is altijd een aanleiding – volgens de traditie…
De eerste reden is vrij simpel: we geven elkaar cadeaus omdat het een traditie is. Het geven van cadeaus staat in relatie tot belangrijke gebeurtenissen in het leven. Zoals gezegd zijn er tal van aanleidingen om een ​​cadeau te geven – van jubilea, verjaardagen tot een etentje, waarbij het een goede gewoonte is om een ​​gastheer/gastvrouw een geschenk te geven.
Of het nu gaat om een ​​doosje chocola of een fles wijn, elk geschenk helpt de traditie van generatie op generatie door te geven. Een gezellige traditie die altijd vreugde verspreidt, een goede sfeer creëert en relaties versterkt.
2) Om liefde te tonen en de persoonlijke relatie te onderhouden
Zoals een hoogleraar opmerkt, is het geven van cadeaus voor velen meer dan alleen de handeling. Achter dit gebaar schuilt de intentie om menselijke relaties aan te gaan, te versterken of te onderhouden. Het geschenk is een manier om onze liefde, vertrouwen en de relatie met anderen te tonen en te communiceren. En deze relatie wordt bevestigd door de dankbaarheid en vreugde die de ontvanger teruggeeft.
Of het geschenk nu rechtstreeks van het verlanglijstje van de ontvanger komt of uit eigen verbeelding, het betekent meestal iets speciaals voor zowel de gever als de ontvanger, alsook de persoonlijke relatie tussen beide.
3) Het is de gedachte die telt
Veel mensen hechten extra belang aan luxe en dure artikelen en kiezen er daarom voor om cadeaus uit de luxe-categorie te geven voor een speciale gelegenheid. Maar een cadeau hoeft niet per se een een duur of luxe artikel te zijn om het gehoopte effect van de ontvanger te verkrijgen. Het is vooral de gedachte achter het cadeau dat telt, dan het cadeau zelf.
4) Het “egoïstische” geschenk – met de verwachting iets terug te krijgen
Als je het dezelfde hoogleraar vraagt, bestaat er geen geschenk dat 100% onzelfzuchtig is. Dit betekent dat we in principe altijd een cadeau geven met de verwachting ook iets terug te krijgen – bijvoorbeeld dankbaarheid, vreugde vertrouwen, een emotionele reactie of erkenning
Als je deze gedachtegang volgt, is het ook een kwestie van een “cadeau-economie” als een “cadeau-uitwisseling”. Met andere woorden, een cadeau met de bedoeling dat het liefdevolle gebaar later beantwoord wordt.
5) Een souvenir dat voor altijd blijft
De vijfde en laatste reden betreft het geven van een cadeau dat kan dienen als een eeuwige herinnering aan de gever. Een soort “souvenir” dat belangrijk is voor allebei en voor altijd een symbool zal zijn van de relatie of ervaring.
Geen reacties gevonden.